tisdag 16 augusti 2011

Hade tänkt att börja ta hand om mitt hår eftersom jag färgar det regelbundet har jag dåligt samvete och vill verkligen inte vara flintis om 10 år.

Så har letat massa på internet och tänkte att jag kanske skulle dela med mig av det jag har lärt mig, för er som inte gjort samma sak.

För det första ska jag bege mig till KICKS eller ÅHLENS direkt när ja får pengar och köpa mig en Svinborste.
De ska tydligen slita betydligt mindre på håret än vanliga borstar. (Det finns de svinborstar med gummi eller plast -strån i, vilket det inte ska va)
Den drar med ens egna naturliga oljor i hårbotten ut till topparna.

Som nästan alla vet ska man inte sova med utsläppt hår. För att det sliter på håret. Jag själv upplever det motsatta. Att när man sover med toffs skaver det av håret.Dessutom kan ja inte riktigt än göra en fläta av det. Om ni gör en toffs, sätt den högt på huvudet i så fall.

Massera hårbotten regelbundet.

Zink, Silcia är vitaminer som påverkar håret, och finns nått som kallas "hårkontroll" som finns att köpa på hälsokost. Det sägs få håret att växa 3cm längre i månaden. Dock ska man vara försiktig på vad piller man stoppar i sig innehåller.

Att platta, föna och locka håret skadar det ju så klart. Och färgning, Tänkte att jag skulle börja med Henna på hälsokost, eftersom det är mycket mycket skonsammare än vanliga hårfärger. Om ni väljer att köpa riktig hårfärg kan ni iaf försöka undvika ammoniak. Och permanent hårfärg, hört att det går ända in i hårstråna, ist för att bara lägga sig runt om- vilket är bättre.

Hittade recept på egen gjord hårspray vilket jag tänkte testa. Kan återkomma när jag gjort det. Receptet är iaf:

Koka en oskalad, hackad citron (eller en hackad apelsin om ditt hår är torrt) i två koppar varmt vatten tills hälften av blandningen återstår. Häll sedan blandningen i en sprayflaska. Om blandningen är för kletig blanda då i lite vatten till den blir lösare. Häll sedan en cirka 0,25 deciliter alkohol till blandningen och sprayen kommer att vara i upp till två veckor 




Sedan finns det mängder av olika hårinpackningar man kan göra själv hemma. Och ingredienser man nästan alltid har redan. Har ni provat ägg någon g? Det sägs ju jämnt va bra. Men aldrig provat. Dags att göra det!


Här kommer recept på hårinpackningar:





Du ska använda:
• 2 färska mangofrukter
• ½ pressad citron
• 2 äggulor
• 4 tsk kokosolja

Så gör du:
Allra först ska mangofrukterna skalas, kärnan tas bort och frukten skäras i små bitar. Blanda med citronsaften, äggulor och olja, och mosa allt med en mixer. Fördela därefter massan i ditt nytvättade, fortfarande fuktiga hår och låt det sitta i minst 30 minuter. Skölj håret med ljummet vatten, utan schampo.




För mellanlångt hår ska du använda ca:
- 2 äggulor
- 3 msk honung
- 1 tsk olivolja
Rör samman äggula med honung och till slut oljan. Fördela massan på ditt småfuktiga hår, speciellt på topparna. Om du vill kan du massera in hårkuren ordentligt i håret. Låt kuren verka i minst 10 minuter och skölj sedan rent håret med rent, ljummet vatten.
Övrigt: om du har tid kan du låta kuren sitta kvar i ditt hår i upp till två timmar. Det ger maximal effekt!


Banan och mandel hårbalsam
Mosa en mogen banan och blandat med ett par droppar mandelolja. Massera sedan in blandningen i slitet hår och låt vara i 15 minuter. Skölj sedan av med sodavatten och shamponera och använd 
vanligt balsam som vanligt.

Yogurt och hunungsförmjukande behandling
Mjukar upp återfuktar torrt och slitet hår. På rent eller fuktigt hår: Blanda en halv kopp naturell yoghurt med 1 tesked honung och 1 äggula. Massera sedan in i håret och täck över med en plastpåse eller liknande och låt vara i 20 minuter. Skölj sedan av med vatten och shamponera noga.


Ägg och olivoljevisp
Vispa två hela ägg tillsammans med fyra teskedar olivolja tills den har tjocknat lite. Dra sedan blandningen genom håret och se till att ändarna är täckta. Täck sedan håret med en plastpåse eller duschmössa och rör sedan med fingrarna i håret utanpå plastpåsen för att se till att det penetreras bra i håret. Låt sedan vara i tio minuter. Skölj sedan av noga med vatten.


Advokado och olivljebehandling för skinande hår
Blanda en mogen advokado med 1 tesked olivolja och 1 tesked bakpulver. Arbeta sedan blandningen genom håret och se till att ändarna är täckta. Låt sedan vara i 15 minuter. Skölj sedan av noga.


Honungsmelon
Blanda 1 tesked honung med fyra koppar varmt vatten. Blonda kan blanda i en skvätt citron också. Efter att du shamponerat håret arbetar du in blandningen i håret. Skölj inte av utan låt håret torka som vanligt.


Fettreducerande blandning
Blanda en halv tesked aloe vera gel med 1 tesked citronjuice. Blanda sedan med en åttondels kopp av ditt vanliga shampo och massera sedan in i håret. Skölj sedan av noga.


Mjällförhindrare
Blanda två teskedar med färsk eller torkad rosemarin och salvia i 1 deciliter vatten och låt vara i 24 timmar. Använd sedan dagligen som hårskölj.

Prova gärna!

Puss och kram

Inga kommentarer: